Sprekers, panelleden en workshopleiders

Sabine Bastiaans, 29, wereld burger met een master in gender, sexuality and society. Zelfstandig onderzoek verricht onder Nederlandse transvrouwen die na hun 25ste in transitie gingen, naar hun (zelf)acceptatie in de sociale gendercatergorie "vrouw". Zij zet zich al jaren in voor de trans* gemeenschap, nu als lid van Principle 17.

CB Berghouwer is sinds 2015 bestuurslid van Transgender Netwerk Nederland met de portefeuille zorg en welzijn. Hij is ook lid van activistencollectief Principle 17, dat pleit voor transzorg op maat. In het dagelijks leven is CB fotograaf, redacteur/programmamaker op het gebied van wetenschap en samenleving, en volgt hij een opleiding grafische vormgeving & concept. CB identificeert zich als non-binair transmasculien/genderqueer.

Youri de Blok, 31, heeft zich als maatschappelijk werker gespecialiseerd in de begeleiding aan mensen die transgender zijn. Hij vindt het belangrijk dat er nog meer aandacht wordt besteed aan de sociale transitie en hoe je omgaat met de medische behandelingen. Hij zet mensen graag in hun kracht en ziet het als zijn missie om transgenders en hun naasten ondersteuning te bieden. Hij is nu bezig om individuele begeleiding en groepswerk op te zetten in Nijmegen onder de naam Transpectrum.

Adrie van Diemen

Justus Eisfeld is transman en bestuurslid van het Callen-Lorde Community Health Center. Hij is ook meervoudig oprichter van trans* organisaties wereldwijd: GATE – Global Action for Trans* Equality, Transgender Europe en Transgender Netwerk Nederland dragen alle zijn stempel. Recente interesses zijn o.a. financiering van trans* gemeenschappen en wereldwijd HIV-beleid. Hij is co-auteur van het rapport ‘The State of Trans* and Intersex Organizing’ ("De status van trans* en interseks organisatie"). Justus woont in New York met zijn man Johnny en hun hond Gemma.

Rense Havinga, activist en historicus, is sinds 2011 coördinator van de Transgendergroep Nijmegen en daarnaast actief geweest bij diverse locale, kleinschalige of naamloze initiatieven. Basis van Rense's werk is solidariteit, queering, de-normalisering, de-professionalisering en het bouwen van structuren waarin wereldverbeteraars zonder uitgebreid activisten-CV de ruimte en middelen krijgen om een verschil te maken.

Sabrina ter Horst is vanaf 1982 onder eigen regie gaan onderzoeken wat zij met haar (lang onderdrukte) vrouwelijke gevoelens kon en wilde doen. Daarbij bleek elektrische epilatie voor haar noodzakelijk, maar hormonen en/of operaties niet. In 1990 besloot ze om conform haar vrouwelijke genderidentiteit te gaan leven. Nu zet zij zich in voor een transgenderzorg, die vanaf het eerste moment primair rekening houdt met de wensen van individuele transgenders, in plaats van een vast protocol.

Simon Huges heeft gewerkt als medisch maatschappelijk werker en hoofd personeelszaken; is nu met pensioen. Sinds 1990 is hij actief geweest bij de Werkgroep Transseksualiteit als hulpverlener en enkele jaren als bestuurslid van de patiëntenorganisatie Transvisie vanaf 2010. Sinds 2014 is hij lid van de cliëntenraad van het VUmc.

Nico Lippe (1963) is al jarenlang actief binnen de LHBTIQ, enz. wereld. Hij is o.a. coördinator van de werkgroep Voorlichting Biseksualiteit, actief bij de TransgenderGroep Nijmegen, lid van de deelnemersraad van TNN, en lid van de Landelijke werkgroep politiek van het COC Nederland. Hij richt zich vooral op het doorbreken van het binaire denken en ruimte voor meer diversiteit. Om hokjes te vermijden noemt hij zichzelf tegenwoordig gender- en seksuele diversiteitsactivist. Dat is breed en inclusief.

Alwin Man is psycholoog i.o. tot psychotherapeut bij Psychologenpraktijk de Vaart. Hij is gespecialiseerd in behandeling van genderdysforie en begeleidt/behandelt mensen met deze problematiek en andere bijkomende problemen, en hun verwanten. Dit gebeurt zowel in samenwerking met de bekende genderteams, als ook binnen ons eigen netwerk van (para)medische specialisten.

Jay McNeil is al ruim 10 jaar een activist binnen transgemeenschappen. In 2012 deed hij de Britse Trans Mental Health Study, de grootste studie naar de geestelijke gezondheid van transgenders in Europa. De uitkomsten heeft hij gebruikt om te lobbyen voor en aan te dringen op veranderingen in beleid en wetgeving. Jay staat op het punt zich te kwalificeren als klinisch psycholoog, en hij wil die rol gaan gebruiken om de geestelijke gezondheid en het welzijn van transgenders te helpen verbeteren.

Frederique is activist tegen wil-en-dank: helaas is het nog steeds nodig om op te komen voor zelfbeschikkingsrecht voor transgenders. Die brengt dit naar voren via Facebook, die heeft brieven gestuurd aan het genderteam en namens de Facebook-groep “Verkeerde Aannames Transgenderzorg” ook op de EPATH in Gent vorig jaar. En hopelijk dit jaar ook op de WPATH!

Jan Troost is levensgenieter en levenskunstenaar. En hij heeft een handicap. Jan is sinds zijn 14e actief in de belangenbehartiging. Hij was actief bij de Werkgroep Integratie Gehandicapten in Nijmegen, en was 8 jaar voorzitter van de Gehandicapten Raad, nu Ieder(in). Als bruggenbouwer brengt hij onze werelden bij elkaar. Ontdek en ervaar dat er eigenlijk geen verschillende werelden bestaan…

Jochem Verdonk is een transactivist met 11 jaar ervaring in de Nederlandse transgemeenschap. Hij startte de website Transman.nl, richtte Stichting Transman op, initieerde het Trans & Bloot Weekend, en organiseerde vele vernieuwende activiteiten voor transmannen en hun partners. Het succesvolle TBW daagt deelnemers uit om in een veilige(r) omgeving op een andere manier naar hun lichaam te kijken en (nog) meer te waarderen. In zijn betaalde leven is Jochem energiewerker, coach en sjamaan met zijn eigen praktijk BIJ JOVE.

Vreer Verkerke is al jarenlang genderactivist, in Nederland en wereldwijd. Hen is een deskundige op het gebied van depathologisering van trans* identiteiten, van zowel volwassenen als kinderen. En is bij GATE lid van de expertgroep voor depathologisering van trans* identiteiten in de ICD. Sinds 2012 is vreer bestuurslid van Transgender Europe. Daarnaast is Vreer actief op het vlak van gendereducatie en trans*rechten.

Tim (27) is sinds 2014 in transitie. De wachttijd bij VUmc was hem te lang, en hij gebruikt nu hormonen die hij via internet bestelt. In deze workshop vertelt hij over de haken en ogen hiervan.

Vick Virtú

Anne Visschedijk is in 2011 uit de kast gekomen. Ze is sinds die tijd actief bij de Transgendergroep Nijmegen, en helpt veel mee bij voorlichting en andere activiteiten. Ze vindt het altijd zeer interessant om na te denken over transgender zijn en is benieuwd hoe andere mensen erover denken.