Principle 17 presenteert Alternatieve Visie op Trans* zorg

Voorblad rapport "Trans* Zorg Anders"

Vandaag, zondag 18 september, presenteert het collectief Principle 17 het rapport “Trans* zorg Anders”, een alternatieve visie op trans zorg in Nederland. Voorzitter vreer verkerke overhandigt het eerste exemplaar aan een prominente vertegenwoordiger van de trans gemeenschap tijdens de demonstratie van Trans Zorg Nu in Nijmegen.

Speech at trans health cared demo Nijmegen 18 September 2022

Hello everyone

 

Trans zorg update: meer van hetzelfde

Logo van ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

In een brief die de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer heeft gestuurd op 9 mei jl., schrijft hij dat er met de Kwartiermaker Transgenderzorg hard gewerkt wordt om het mogeljk te maken dat huisartsen die willen maar nog niet officieel mogen omdat ze geen nascholing hebbben gehad, binnenkort trans patiënten kunnen helpen. Dit jaar en volgend jaar zullen naar verwachting een honderd huisartsen die eerder hebben aangegeven te willen, een webinar volgen om bijgespijkerd te worden op dit gebied. Daarna kunnen ze dan aan de slag.

500 mensen op eerste demo over transzorg ooit

Niet het verkeerde lichaam, maar het verkeerde zorgsysteem

500 mensen demonstreerden 26 juni in Amsterdam voor verandering in de transgenderzorg: “Weg met wachtlijsten en diagnoses, naar zelfbeschikking en decentralisatie”.

Toespraak voor Trans Zorg Nu! demo 26 juni 2021 in Amsterdam

Niet het verkeerde lichaam, maar het verkeerde zorgsysteem

Uitgesproken door vreer namens Principle 17, voor het A-UMC (het voormalige Vumc).

Brief aan kwartiermaker Transgenderzorg

Hoofdpunten
For info on the Trans Health Clinic mail transkliniek@transunitedeurope.eu

Eind mei dit jaar heeft de Kwartiemaker Transgenderzorg hun Toekomstvisie gepubliceerd. Het doel hiervan is zowel druk uit te oefen en op de bestaande zorg en uitbreiding daarvan te stimuleren (wat ook lukt!). Nadat Principle 17 vorig jaar een brief had gestuurd met commentaar op hun onderzoek naar de trans populatie in Nederland, en Trans United Europe een gesprek had gehad met ze waarvan niets in de Toekomstvisie was terug te vinden, besloten we om met met hen en de Trans Health Clinic van Adrie van Diemen een gepeperde brief te schrijven met zowel onze fundamentele kritiek als suggesties voor de toekomst. Vanmorgen hadden we een gesprek met de Kwartiermaker, dat behoorlijk constructief verliep. Nu publiceren we ons commentaar op deze Toekomstvisie.

Almirall: "Trans* zorg is niet ingewikkeld"

Rosa Almirall, oprichter en coordinator van de Trànsit transgender zorgkliniek in Barcelona
In Europa is er een aantal klinieken waar je als trans* persoon terecht kunt zonder dat de zorgverleners je aan je hoofd zeuren. Sinds een jaar kent Amsterdam zo'n kliniek, Londen en Barcelona hebben al langer een kliniek. Elders in Spanje kun je in Andalusië in de meeste gezondheidsklinieken terecht. Hieronder een verslag van een gesprek met de coördinator van de Catalaanse kliniek, Rosa Almirall.
 

World Health Assembly neemt ICD-11 aan!

Voorzitter World Health Assembly

Hedenochtend, 25 mei 2019 rond 10.00 uur, heeft het ICD comité van de Wereldgezondheidsorganisatie de elfde editie van deze universele ziektenclassificatie goedgekeurd. Een belangrijke episode in de strijd voor depathologisering en zorg op mensenrechtenbasis is afgesloten.

EPATH Rome 2019

Van 11 t/m 13 april 2019 hield de European Professional Association for Transgender Health (EPATH) hun derde tweejaarlijkse conferentie. Dit keer in Rome, met zo’n zeshonderd deelnemers. Op 13 en 14 april hadden Italiaanse activisten een DEpath meeting georganiserd. Daar waren een veertigtal mensen aanwezig uit binnen- en buitenland.

Respectvol jargon

Principle 17 faciliteert expertmeetings over transzorg

Na jarenlange lobby heeft de politiek nu begrepen dat de situatie van de Nederlandse transzorg schrijnend is en dat er een duurzame oplossing moet komen. Deze zomer is een kwartiermaker aangesteld, die het parlement zal adviseren over de te volgen weg. Principle 17 vindt het belangrijk dat de noden en wensen van àlle trans* zorgvragers in dit proces worden meegenomen. Daarom faciliteren wij dit najaar twee expertmeetings over de transzorg.

Pagina's

Abonneren op Principle 17 RSS