Principle 17 faciliteert expertmeetings over transzorg

Na jarenlange lobby heeft de politiek nu begrepen dat de situatie van de Nederlandse transzorg schrijnend is en dat er een duurzame oplossing moet komen. Deze zomer is een kwartiermaker aangesteld, die het parlement zal adviseren over de te volgen weg. Principle 17 vindt het belangrijk dat de noden en wensen van àlle trans* zorgvragers in dit proces worden meegenomen. Daarom faciliteren wij dit najaar twee expertmeetings over de transzorg.

Deze expertmeetings vinden plaats op 20 oktober en 1 december. Genodigden voor deze bijeenkomsten zijn allemaal vertegenwoordigers van groepen die vaak onvoldoende in beeld zijn: trans* mensen met een handicap (fysiek, zintuiglijk, psychisch en/of cognitief) of chronische ziekte, biculturele trans* mensen, trans* migranten, trans* sekswerkers, trans* mensen die leven in armoede, etc.

Vragen waar we tijdens deze bijeenkomsten over zullen praten, zijn: wat zijn hun ervaringen in de transzorg? Kwamen zij vanwege hun situatie nog extra hobbels tegen bij de (al bekende) hobbels in de Nederlandse transzorg? Hoe ziet de ideale transzorg er volgens deze mensen uit?

De uitkomsten van deze expertmeetings worden verwerkt in een rapport, dat zal worden overhandigd aan de "kwartiermaker" van de minister voor Geneeskundige Zorg. De aanbevelingen in het rapport kan diegene gebruiken als extra aandachtspunten in hun hervormingsproces voor de gendertransitiezorg.

Het rapport zullen we ook sturen naar de Kamercommissie voor Volksgezondheid en de wethouder Zorg in Amsterdam, zodat zij hier ook kennis van kunnen nemen. De betrokken partijen in het veld, zoals de genderteams, Transgender Netwerk Nederland, Transvisie, e.d., krijgen het rapport natuurlijk ook toegestuurd. Alle andere geïnteresseerden kunnen het rapport te zijner tijd downloaden via onze website.

De genodigden aan deze expertmeetings komen voor het eerst in deze context bij elkaar. Het is voor het eerst dat de trans* zorg wordt besproken door vertegenwoordigers uit alle trans* geledingen. We gaan ervan uit dat het een zeer leerzame dag zal worden voor alle aanwezigen, die zonder twijfel ook een breder emanciperend effect zal hebben hun eigen gemeenschappen. Principle 17 sluit niet dat deze bijeenkomsten nog andere resultaten zullen hebben, zoals een groter onderling begrip en verbondenheid tussen de diverse trans* subgroepen. Samen staan we immers sterker en kunnen we een grotere vuist maken naar politiek en zorgaanbieders.

De expertmeetings zijn mede mogelijk dankzij bijdragen van Stichting Trutfonds, Stichting Transman en Transgender Netwerk Nederland.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.