Principle 17 overhandigt rapport en verzoekschrift aan Vaste commissie VWS

Vanmiddag, dinsdag 21 februari, overhandigt Principle 17 het rapport “Transgenderzorg in Nederland” en een verzoekschrift met knelpunten en aanbevelingen aan de Vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport in Den Haag.

De afvaardiging van Principle 17 zal, samen met vertegenwoordigers van Transgender Netwerk Nederland en Vereniging Genderdiversiteit, een verzoekschrift overhandigen. In deze brief staan de knelpunten in de transgenderzorg puntsgewijs beschreven, samen met concrete aanbevelingen die deze knelpunten kunnen oplossen. Effectief, vlot en structureel. Ook krijgen de leden van de Vaste commissie van VWS het rapport “Transgenderzorg in Nederland” overhandigd, samen met de (voorlopige) handtekeningen van de online petitie “Uitbreiding in plaats van inkrimping transgenderzorg”.

Rapport
Principle 17 maakt zich al langer grote zorgen over de misstanden in de transgenderzorg, zoals de verplichte psychologische consulten, het ontbreken van zorg-op-maat en de structureel lange wachtlijsten bij de genderteams. Daarom heeft het collectief in 2016 een onderzoek laten uitvoeren door een wetenschapper van de UvA. Het rapport beschrijft de schrijnende uitkomsten van dit onderzoek.

Online petitie
De online petitie is een logisch vervolg op het rapport en de recente ontwikkelingen, zoals het sluiten van Curium-LUMC voor nieuwe transgender jongeren en het stoppen van Dr. Kanhai in Alkmaar. Sinds de start -twee weken geleden- hebben ruim 1.350 mensen deze petitie al ondertekend. Ondertekenen kan ook anoniem.

De petitie is nog steeds open. Teken ook op bit.ly/2kqswwd!

Principle 17
Principle 17 is een collectief van activisten uit Nederland dat zich inzet voor trans*zorg op maat. Zorg indien je die nodig hebt, wanneer je die nodig hebt, zoals je die nodig hebt. Wij noemen ons naar Yogyakarta Beginsel 17.

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.