mensenrechten

Nederland discrimineert transgender personen

Trans Rights Index: Human rights situation of trans people in Europe. The Netherlands score only 50% in 2023! In 10 years, the Netherlands drop from 8th to 13th place. The Netherlands share position with Austria, Croatia and Estonia. (Source: Transgender Europe)

Transgender mensen hebben minder rechten dan cisgender mensen

Jaarlijks publiceert Transgender Europe de Trans Rights Map. Dit rapport laat zien hoe Europese landen het doen op het gebied van mensenrechten van transgender personen. Ons land doet het slecht: we scoren slechts 15 van de 30 punten, een beschamende 50%. Nederland deelt deze positie met landen als Oostenrijk, Kroatië en Estland.

Nederland doet het niet goed met LHBTI-rechten

Ranking Nederland in Rainbow Europe: in 12 jaar zakt Nederland van de 4e naar de 14e plaats.

Nederland was lange tijd koploper op het gebied van LHBTI-rechten. Was, helaas. De Annual Review of the Human Rights Situation of LGBTI People van ILGA-Europe laat een zorgwekkende trend zien: in Nederland stagneren deze grondrechten en nemen zelfs af! In 12 jaar zakte ons land van de 4e naar de 14e plaats.

Transzorg kan veel beter: 43% rapporteert negatieve ervaringen

Rapport "Transzorg in Nederland"

Vandaag 10 december, Internationale Mensenrechtendag, publiceert Principle 17 het rapport “Transzorg in Nederland”, met de uitkomsten van het onderzoek naar hoe transgenders de transzorg in Nederland ervaren. Want trans(zorg)rechten zijn mensenrechten. Het rapport laat ondubbelzinnig zien dat het Nederlandse zorgmodel voor transgenders op meerdere punten strijdig is met de mensenrechten. Ook komt de geboden transzorg onvoldoende tegemoet aan de wensen van zorgvragers.

Abonneren op RSS - mensenrechten