Toespraak voor Trans Zorg Nu! demo 26 juni 2021 in Amsterdam

Niet het verkeerde lichaam, maar het verkeerde zorgsysteem

Uitgesproken door vreer namens Principle 17, voor het A-UMC (het voormalige Vumc).

"De situatie waarin we ons tegenwoordig bevinden met betrekking tot de transzorg is niet nieuw. Net zo min als het feit dat het gezondheidszorgsysteem behoorlijk ongevoelig is voor de vraag naar depathologisering vanuit de transgemeenschap. Deze depathologisering houdt in dat we weigeren om te worden gezien als mensen met een stoornis of geestesziekte, omdat we trans zijn. Maar tot twee jaar geleden oordeelden alle medische classificaties nog steeds dat wij niet in staat zouden zijn om voor onszelf te oordelen.

Lange wachtlijsten zijn er al héél erg lang. Vier jaar geleden waren ze een jaar. Drie jaar geleden - ondanks extra budget - waren ze twee jaar. Vijf jaar geleden vonden we een half jaar extreem lang. Principe 17 bracht toen een rapport uit met klachten: 43% van de respondenten had ernstige klachten over hoe ze werden aangesproken, over het management, over de poortwachters. Ik ga ervan uit dat ik de absurditeit hiervan niet hoef uit te leggen. De ongelijkheid ervan. Waar anders accepteert men dit zonder enige significante verandering?

Ik beschouw het als een gotspe om een kwartiermeester aan te stellen om het proces te vergemakkelijken, maar geen serieuze fundamentele verandering te accepteren. De kwartiermeester is natuurlijk een witte cis hetero econoom. Dus wat kunnen we nu helemaal verwachten?

Het is niet dat er geen verbetering is. Maar geen van de klinieken – met uitzondering van de Trans United Clinic en mogelijk het Radboudumc Nijmegen – is bereid om anders te gaan werken. Of om het cis-normatieve poortwachtersmodel af te schaffen.

Ondertussen is de depathologiseringsbeweging al ruim tien jaar oud. En we hebben de strijd op het hoogste niveau gewonnen dat je maar kunt bedenken. We hebben bereikt dat de Internationale Classificatie van Ziekten (ICD) van de Wereldgezondheidsorganisatie de plaatsing en classificatie van transmensen heeft aangepast! Helaas is dat vooralsnog niet gelukt voor intersekse mensen. Maar trans* mensen en genderidentiteit zijn geen pathologie meer. Het is gewoon een seksueel gerelateerde kwestie.

De grote overwinning hiervan is dat er nu geen grond meer is om ons langs een psychiater of psycholoog te sturen. Er is *niets* inherent mis met ons! En trouwens, wie wil er in godsnaam een gezond, organisch geheel zijn als je een briljant, gewond fragment kunt zijn? Het concept van heelheid is verdacht. We zijn wie we zijn, dankzij de samenleving die ons onze positie in het leven geeft, onze geschiedenis.

Ons zijn hoeft niet gerepareerd te worden. Onze pijn, ons trauma moet verholpen worden! De samenleving is de werkelijke patiënt hier. Het systeem is de patiënt én de dader. Goede gezondheidszorg eisen betekent dus ook de wereld veranderen.

Onze eisen voor een goede kwaliteit van de gezondheidszorg resoneren met het respecteren van mensenrechten. Mensenrechten vertellen ons dat we recht hebben op de hoogst haalbare gezondheid. Maar transzorgverleners zijn zich doorgaans totaal onbewust van hun mensenrechtenverplichtingen als zorgverleners. Laat staan beleidsmakers en zorgverzekeraars… De verzekeraars zijn verzekeringsmaatschappijen, die belang hebben bij het handhaven van het huidige model. Poortwachten is ook een bedrijfsmodel, aangezien de gehele veronderstelde medische behandeling in één keer aan de zorgverzekeraars wordt gefactureerd. Dus of je nu doorgaat of stopt met het gebruikelijke systeem, de medische hulp is al gefactureerd en uitbetaald aan de kliniek. Al deze psychologen die onze transheid moeten wegen en ons vermogen om in het transfobe systeem te leven… Dat zijn banen – banen die patiënten voortbrengen.

Wat we nodig hebben, wat we eisen, is autonomie! Omdat alles toch al van ons zou moeten zijn.

We hebben een mensenrecht op fatsoenlijke gezondheidszorg, en op niet lastig gevallen te worden met kritische, zelfs vijandige poortwachters. Poortwachters zijn er om je buiten te houden, een sta-in-de-weg tussen jou en je gezondheidszorg. Een psycholoog die bepaalt wat jij met je lichaam kunt doen… Dat is belachelijk! Dat is absurd!

De officieel aangestelde experts (niet wij, die de echte experts zijn) zeggen altijd dat nieuwe regels en nieuwe methodes ontwikkeld moeten worden. Dat is een hoop onzin. Internationaal zijn er klinieken die onderzoek doen. In de VS en in Spanje zijn centra die werken met sterk informed consent (geïnformeerde toestemming). Ook elders in de wereld heeft men expertise ontwikkeld in hoe je een transitie kunt doen. Dat we hier staan is het resultaat van cis-normativiteit. Ons zijn is een uitdaging voor de categorieën die de aanwezige machten gebruiken om mee te denken.

Onlangs heeft Transgender Europe een rapport uitgebracht, waarin zij op mensenrechten gebaseerde transgezondheidszorg beschrijven. Het is mogelijk. Je hebt slechts het bewustzijn nodig dat je als arts uiteindelijk een zeer bekwame 'loodgieter' bent. De instelling dat de persoon die deze zorg aanvraagt, weet wat die wil. Nogmaals, trans-zijn is een staat van zijn. Geen pathologie! Het is tijd om afscheid te nemen van het idee dat geneeskunde draait om pathologieën.

Het is het gebrek aan politieke wil, het huidige paradigma van geneeskunde en de neoliberale staat, die ons hebben gebracht waar we zijn. En we moeten het allemaal afschaffen.

Wat we nodig hebben, is dat elke professional die dat wil, training kan krijgen, zoals een hormoontechnische training voor trans. Die begrijpt tegen welke problemen wij aanlopen in deze klote seksistische wereld. En die ons kan ondersteunen bij het vinden van onze weg hierin. We hebben professionals nodig die begrijpen dat genderdysforie minderheidsstress en genderstress is.

Tot we worden gerespecteerd als mensen met rechten, zullen we niet rusten! Indien nodig zullen we de kantoren van het Ministerie van Volksgezondheid en de zorgverzekeraars bezetten. Totdat we de machten verbreken die onze levens verpesten!"

Reactie toevoegen

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.

Filtered HTML

  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.