Demonstratie tegen transfobie en misinformatie bij Vrije Universiteit

Demonstratie tegen transfobie en misinformatie bij Vrije Universiteit

Op donderdag 27 juni komt een groep transfobe pseudowetenschappers samen op de Vrije Universiteit voor een ‘conferentie’ die erop gericht is trans jongeren de toegang tot zorg te ontzeggen. Actiegroep Trans Zorg Nu eist dat de Vrije Universiteit geen platform biedt aan misinformatie en haatzaaierij en demonstreert donderdag voor de hoofdingang aan De Boelelaan 1105 in Amsterdam. Op 19 juni stuurden 22 transgender belangenorganisaties al een brief aan de universiteit om hun grote zorgen te uiten over de conferentie.

Bovenaan het programma staat de Britse keynote speaker Hilary Cass. In april 2024 opende zij de aanval op de Britse transgenderzorg voor jongeren met de publicatie van het omstreden Cass Review. Cass beweerde dat deze zorg niet wetenschappelijk onderbouwd zou zijn. Maar haar rapport kreeg direct brede internationale kritiek. Ze had volgens experts selectief geshopt uit wetenschappelijke studies, had positieve bewijzen genegeerd en had verregaande conclusies getrokken die niet uit de beschikbare data waren af te leiden. Toch gebruikte de Britse overheid dit uiterst controversiële rapport om de transgenderzorg voor jongeren in Groot-Brittannië stil te leggen. Waarschuwingen van medisch professionals en belangenorganisaties dat jongeren ernstig zouden lijden door het ontbreken van zorg, werden in de wind geslagen.

Ook andere sprekers van de conferentie zijn zeer omstreden. De Finse psychiater Riittakerttu Kaltiala is onder andere betrokken bij de transfobe organisaties SEGM en Genspect. Verschillende gezaghebbende instanties, waaronder het Southern Poverty Law Center, beschouwen beide organisaties als haatgroepen. Ook de Zweedse psychiater en bekende anti-transgender activist Mikael Landén heeft banden met SEGM. Over een kritische ontvangst hoeven deze controversiële sprekers zich geen zorgen te maken, want in het overvolle programma is nauwelijks een half uurtje debat opgenomen. Het verdere programma zit vol sprekers die de transgenderzorg voor jongeren verder willen inperken. Dit terwijl de overweldigende wetenschappelijke consensus is dat deze zorg juist buitengewoon succesvol is. Alles wijst erop dat deze conferentie geen platform is voor een neutrale wetenschappelijke dialoog, maar een zeer eenzijdig podium biedt voor misinformatie en een schijndialoog.

Trans Zorg Nu waarschuwt: “We hebben gezien wat hun haat en misinformatie veroorzaakt. Het vertragen of ontzeggen van zorg aan trans jongeren leidt tot groot leed en kost levens. Deze mensen hebben bloed aan hun handen!” De actiegroep demonstreert op donderdag 27 juni van 8 uur ’s ochtends tot 12 uur ‘s middags voor de hoofdingang van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam.

Tags:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *