Grassroots netwerk voor betere transzorg

Grassroots netwerk voor betere transzorg

In maart nodigde Principle 17 diverse kleine trans groepen uit voor een ontmoeting over goede transzorg. Doel van de middag was om elkaar beter te leren kennen en van elkaar te weten wat ieder doet. Het was ontzettend goed om dichter bij elkaar te komen!

Met vertegenwoordigers van Trans In Eigen Hand, TransZorg Nu, T-RREny, T-RREx en natuurlijk Principle 17 was de groep overzichtelijk in grootte. Een aantal anderen had zich afgemeld, maar is op afstand wel degelijk betrokken. De middag was zeer inspirerend: de synergie spatte ervan af! Alles wijst erop dat dit de start zal zijn van iets nieuws. In juni is er een volgende bijeenkomst.

Zelfbeschikking

Eén van de concrete resultaten van de dag was dat het belangrijk is dat we, waar mogelijk, dezelfde taal gebruiken. Daarom zullen we het voortaan over ‘volledige zelfbeschikking’ hebben. Dat is namelijk veel duidelijker dan het begrip ‘informed consent’ (geïnformeerde toestemming), waar iedereen weer iets anders onder verstaat.

De diverse transgroepen zijn uit principe voor volledige zelfbeschikking. Géén zelfbeschikking hebben is immers de grote uitzondering bij medische zorg: alleen voor mensen die niet wilsbekwaam zijn. Belangenbehartiger Transvisie staat hier veel gereserveerder in en is (nog) niet voor volledige zelfbeschikking. Ook de meeste Nederlandse genderteams zijn, triest genoeg, nog niet zover zijn. Gelukkig zijn er inmiddels klinieken die wél doen wat ze kunnen – binnen de huidige mogelijkheden. Zoals de Transklinieken in Amsterdam en Utrecht.

Strategiedag TZN

Een maand later, in april, organiseerde het collectief TransZorg Nu (TZN) een strategiedag. Principle 17 was erbij, net als veel van de andere aanwezigen in maart. Op deze dag vroeg TZN alle deelnemers om mee te denken over de doelen van TZN. Het resultaat van de dag was de opzet voor vier goede acties. Een mooie oogst! Ook deze dag zal in juni een vervolg krijgen.

Tags:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *