Principle 17 presenteert Alternatieve Visie op Trans* zorg

Principle 17 presenteert Alternatieve Visie op Trans* zorg

Vandaag, zondag 18 september, presenteert het collectief Principle 17 het rapport “Trans* zorg Anders”, een alternatieve visie op trans zorg in Nederland. Voorzitter vreer verkerke overhandigt het eerste exemplaar aan een prominente vertegenwoordiger van de trans gemeenschap tijdens de demonstratie van Trans Zorg Nu in Nijmegen.

Er is veel mis met hoe gendergerelateerde zorg in Nederland is georganiseerd. Dat heeft veel te maken met de achterhaalde, cisgender normatieve visie op transgender personen. Groot struikelblok is de noodzaak voor een psychiatrische diagnose om toegang tot lichamelijke zorg te kunnen krijgen. Deze ‘keuringspsycholoog’ is een unicum in Nederland: alleen transgenders moeten bewijzen dat ze wilsbekwaam zijn om lichamelijke zorg te kunnen krijgen.

Deze situatie schendt niet alleen internationaal vastgelegde mensenrechten van transgender personen. (Mensenrechten waaraan Nederland zich gecommitteerd heeft en deze zegt te volgen.) Het zorgt ook voor extreem lange wachttijden in de trans zorg. Op dit moment is de wachttijd voor een intake bij het Amsterdam UMC, de grootste aanbieder van trans zorg, meer dan drie jaar. Deze situatie kost mensenlevens!

De trans gemeenschap maakt steeds vaker en steeds luider bezwaar tegen deze praktijk, maar tot nu toe is de situatie niet écht veranderd. Elke keer wordt de situatie met lapmiddelen of met halfslachtig beleid tijdelijk opgelost, maar structurele oplossingen blijven uit. Een enkele aanbieder zegt het beter te willen doen, maar geeft daar slechts marginaal blijk van. Ondertussen is de trans gemeenschap vooral met hun eigen zorgbehoeftes bezig…

In het rapport “Trans* zorg Anders”, een alternatieve visie op trans zorg in Nederland”, onderzoekt Principle 17 de stand van zaken, zowel in Nederland als internationaal. Het collectief beschrijft hoe goede trans zorg op grond van mensenrechten en goede voorbeelden uit het buitenland vormgegeven kan worden. Het rapport sluit aan bij gezaghebbende organisaties zoals Transgender Europe en bij good practices overal ter wereld: de Verenigde Staten, Spanje, Argentinië en meer.

In het kort beveelt Principle 17 een radicale verandering van de trans zorg in Nederland aan: zorg waarbij de zorgvrager centraal staat. Uiteindelijk is alleen trans zorg op basis van sterk informed consent de juiste weg, waarbij de zorgvrager bepaalt wat wel of niet bij hun past. Hoe zit het dan met de beruchte spijt? Iedereen heeft spijt van beslissingen of ingrepen die ze hebben laten doen.

Het rapport “Trans* zorg Anders”, een alternatieve visie op trans zorg in Nederland, is in eerste instantie bedoel voor de trans gemeenschap. Het biedt informatie over en argumenten voor goede trans zorg, zodat we met elkaar in gesprek kunnen gaan over hoe wij vinden dat onze zorg zou moeten zijn. Principle 17 vindt het belangrijk dat er meer bewustzijn komt dat de trans zorg beter kan en dat we als gemeenschap daarom kunnen vragen.

Daarnaast gaat Principle 17 graag met belanghebbenden in gesprek, om samen verbetering van de Nederlandse trans zorg te bewerkstelligen.

Rapport “Trans* zorg Anders”, een alternatieve visie op trans zorg in Nederland” (pdf, 68 pagina’s, 4 MB)

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *