Thema’s FREE PATHH 2016 nog steeds actueel

Thema’s FREE PATHH 2016 nog steeds actueel

Het unieke congres FREE PATHH in 2016 bood een gratis alternatief voor de zeer dure WPATH in Amsterdam. Het was een van de eerste open evenementen over transgerelateerde zorg en mensenrechten. Wat die dag besproken is, is nu – acht jaar later – nog steeds actueel!

Het Free Event on Practicing Actual Transgender Health & Human Rights (FREE PATHH) werd druk bezocht door trans activisten, uit binnen- en buitenland. Het gehele programma werd daarom tweetalig aangeboden. Ook vanuit (trans én cis) professionals was er de nodige belangstelling voor FREE PATHH.

FREE PATHH heeft heel veel in beweging gezet. Vooral buiten Nederland. Nog jarenlang was er bij andere symposia van WPATH en EPATH een ‘shadow event’ vanuit de transgemeenschap. FREE PATHH leidde indirect ook voor meer ruimte voor de visie en inbreng van trans professionals bij WPATH en EPATH. Beide organisaties zijn inmiddels veel inclusiever voor trans mensen – hoewel er nog steeds ruimte voor verbetering is.

Ook dankzij FREE PATHH beseften trans professionals dat het goed is als zij zich ook verenigen. Dat werd TPATH, de Transgender Professional Association for Transgender Health (TPATH)! TPATH zet zich in voor trans mensen die werken binnen de transgenderzorg, zowel binnen als buiten de formele beroepsverenigingen. Dankzij TPATH zijn er meer trans professionals op invloedrijke posities binnen WPATH en EPATH.

Bekijk de video’s van de lezingen en verslagen van de workshops.

Citaten deelnemers

“Beseffen dat je stress niet door je trans-zijn wordt veroorzaakt, maar door een samenleving die transfobisch is, kan direct je geestelijke gezondheid helpen verbeteren.”

“We moeten onze eigen ruimtes super inclusief maken. Als onze trans-ruimtes alleen witte, middenklasse trans mensen ondersteunen, dan blijven degenen die het meest getroffen worden, onbeschermd.”

“Hormoontherapie is niet erg complex; je huisarts kan het doen, als deze een basale training en een verwijsadres voor complexe gevallen heeft gekregen. Waarom gebeurt dit niet? Transgenderzorg is gewone gezondheidszorg!”

“Genderklinieken zullen niet veranderen tot ze trans mensen gaan aanstellen en leidinggevende posities geven.”

“Stel je voor dat we transgender zijn definiëren door de vreugde van het uiten wie we zijn, in plaats van door de pijn van het gedwongen worden iets anders te zijn.”

“We moeten jonge artsen, jonge psychologen en jonge maatschappelijk werkers onderwijzen. Zij zijn degenen die een beter toekomst maken.”

“Als het gaat om je eigen keuzes maken, hebben transgenders informatie, informatie, informatie nodig.”

“Het is nodig dat we de last van de psychische problemen van transgenders teruggeven aan de samenleving. Het is bekend dat de mensen die discrimineren, deze problemen veroorzaken. Dit is niet onze schuld. Dit is niet onze bullshit!”

“In transitie gaan zonder genderkliniek is mogelijk. Je kunt je eigen weg kiezen. Maar de informatie over hoe dat te doen, moet veel toegankelijker zijn.”

Tags:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *