OP 30 SEPTEMBER DEMONSTREERT TRANS ZORG NU 1020 MINUTEN VOOR BETERE TRANSITIE ZORG

OP 30 SEPTEMBER DEMONSTREERT TRANS ZORG NU 1020 MINUTEN VOOR BETERE TRANSITIE ZORG

NIJMEGEN, 14 SEPTEMBER – Trans Zorg Nu demonstreert op 30 september 1020 minuten op het Geert de Groote plein. Recht voor de ingang van het Radboudumc, een grote verstrekker van genderzorg in Nederland. Trans Zorg Nu vraagt hiermee aandacht voor de lange wachtlijsten en het gebrek aan zelfbeschikking. Trans Zorg Nu kiest voor een marathon demonstratie, één minuut voor elke dag dat een trans persoon op de wachtlijst staat.

Personen die transitie zorg nodig hebben krijgen te maken met een onmenselijk lange wachtlijst van drie jaar. 1020 dagen wachten op alleen nog maar een intake gesprek is eerder regel dan uitzondering. Deze wachtlijst kost levens.

Daarnaast moeten zij zich worstelen door betuttelende behandelprotocollen, poortwachters en ontbreekt er het recht op zelfbeschikking in het traject.

Radboudumc

Eén van de grootste ziekenhuizen waar transitie zorg wordt verleend is de genderpoli van het Radboudumc. Trans Zorg Nu heeft sinds de zomer van 2022 geprobeerd om een openbaar dialoog tot stand te brengen met het genderteam in Nijmegen. Ze kregen nul op rekest. Daarom pakken zij het nu anders aan: een marathon demonstratie van 17 uur. Locatie: het grasveld voor het ziekenhuis.

Zelfbeschikking

Trans Zorg Nu! 1050 dagen wachten, 1050 minuten protest. 30 september 2023, 7:00-0:00, sit-in Radboud UMC, NijmegenTrans Zorg Nu demonstreert voor betere zorg en heeft een statement met eisen online staan.
In het voorstel staan concrete stappen zoals:

  • Zet zelfbeschikking voor trans personen op één;
  • Geef jongeren de optie direct te starten met puberteitsremmers;
  • Beperk toegang tot operaties niet op basis van factoren die een correlatie hebben met gezondheid;
  • Werp geen extra drempels tot zorg op voor neurodiverse mensen of mensen die worstelen met hun mentale gezondheid.

Dialoog

Trans Zorg Nu roept op tot een openbaar dialoog over transitie zorg. De afgelopen jaren is er veel over de transitie zorg gesproken in achterkamertjes, met poortwachters en een select groepje vertegenwoordigers. Daardoor hebben de meeste trans personen geen idee wat er besproken is. Daarnaast krijgen zij niet de kans om aan deze dialoog deel te nemen. Een gesprek dat hen aangaat. Ondertussen lopen de wachtlijsten vol.

Trans Joy op 30 september

Tijdens de demonstratie voor de hoofdingang van het Radboudumc zullen er sprekers, schrijvers, optredens en workshops zijn. Naast een demonstratie is het ook een dag waarop ze de community en trans joy vieren. Iedereen is welkom en in het bijzonder het genderteam van het Radboudumc. De sit-in op 30 september zal 17 uur duren, dat zijn 1020 minuten. Eén minuut voor elke dag dat een transpersoon wacht op het recht om zichzelf te kunnen zijn.

Meer informatie is te vinden op: https://transzorgnu.noblogs.org

Trans Zorg Nu Nijmegen

Trans Zorg Nu is een organisatie die zich inzet voor betere genderzorg in Nederland. De actiegroep is opgericht in 2021 en heeft zich sindsdien fel ingezet voor transgender personen door middel van demonstraties, evenementen, stickeracties, social media campagnes en mediarepresentatie. Voor TZN staat zelfbeschikking centraal in de strijd voor betere genderzorg. Zo zou iedere trans persoon in Nederland de regie kunnen hebben over diens eigen leven en lichaam. Transitie is iets moois en moet gevierd in plaats van belemmerd worden.

 

Trans Zorg Nu! demonstreerde eerder en Principle 17 was erbij:

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *